Munkavédelmi tanácsadás - oktatás

Magyar munkavédelmi fórum

Magyar munkavédelmi fórum

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

2017. február 25. - MultiEgis
  1. évi XLII., 2. § (1) :

A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével – a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – nem szabad dohányozni

  1. a) közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben
  2. c) munkahelyen

 évi XLII., 2. § / (7) :

„A dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, valamint közterületeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával – tűzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal – szembetűnő módon meg kell jelölni.”

 

  1. évi XLII., 4. § (1) :

„a 2. § (7) bekezdésében foglalt rendelkezések alkalmazásával kell nem zárt légterű dohányzóhelyet kijelölni és fenntartani. Dohányzóhely – a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézmények kivételével – a közforgalmú intézmény bejáratától számított 5 méteres távolságon belül nem jelölhető ki.

 

ÁNTSZ vélemény:

Nvt. 4 § (1),

Nvt. 2 § (1) c),

 Nvt. 2. § (4) a),b),c)

Abban az esetben kell a bejárattól számított 5 méteres dohányzási korlátozást alkalmazni, amennyiben a munkahely közforgalmú intézménynek minősül és külön személyzeti bejárattal nem rendelkezik. Nem közforgalmú munkahely esetén nem kell alkalmazni az „5 méteres szabályt”, azonban javasoljuk a dohányzóhely kijelölését oly módon, hogy az ne zavarja a nemdohányzók által a munkavégzésük, illetve közlekedésük során használt útvonalakat.

 

 

A 2013.03.01-től hatályos 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól pontosan meghatározza a felirat jellemzőit.

Dohányzás szabadtéren:

Nyílt légtérben kijelölhető dohányzó hely. (A sátor, ha nincs oldala nyílt légtérnek számít)

 

A kijelölt dohányzóhely nem lehet épület bejáratától- vagy ajtajától 5m –es távolságon belül.

 

Javaslok olyan csikktartót, melynek zárható a teteje, vagy a fém, hosszú-hengeres kialakításút, melyből biztosan nem fúj ki a szél parazsat.

 

A dohányzó helyet szabványos táblával kell megjelölni erre a rendezvényszervező figyelmét külön hívjuk fel.

 

A dohányzó helyet olyan helyre kell tenni, ahol a nem dohányzókat nem zavarja. Tehát ne közlekedési útvonalra. (Az 5 méter itt is irányadó). Valamint dohányozni csak arra kijelölt helyen szabad.

 

 

Vonatkozó jogszabályok:

  1. évi XLII., 2. § (1) : A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével – a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – nem szabad dohányozni
  2. évi XLII. törvény, 1. § e) zárt légterű helyiség: valamely műszaki megoldással környezetétől fizikailag lehatárolt létesítmény, eszköz, amelynek a külső környezetből történő folyamatos légcseréje nem, vagy kizárólag nyílászárók, illetőleg egyéb műszaki berendezés útján biztosított;

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 187. § (1) Égő dohányneműt, gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni vagy ott eldobni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.

  1. évi XLII. törvény 4. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott esetekben – a (6) bekezdésben, valamint a 2. § (3)–(5) bekezdésében meghatározott kivétellel – az e törvényben foglaltaknak, valamint a tűzvédelmi szabályoknak megfelelően, a 2. § (7) bekezdésében foglalt rendelkezések alkalmazásával kell nem zárt légterű dohányzóhelyet kijelölni és fenntartani. Dohányzóhely – a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézmények kivételével – a közforgalmú intézmény bejáratától számított 5 méteres távolságon belül nem jelölhető ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-munkavedelmi-forum.blog.hu/api/trackback/id/tr512292815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása