Munkavédelmi tanácsadás - oktatás

Magyar munkavédelmi fórum

Magyar munkavédelmi fórum

Gepek- berendezések munkavédelmi használatba vétele

2017. február 25. - MultiEgis

Vonatkozó jogszabályok és szabványok:

 

  1. évi XCIII. törvény 18. § (3)

Munkaeszközt üzembe helyezni, valamint használatba venni csak abban az esetben szabad, ha az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit kielégíti, és rendelkezik az adott munkaeszközre, mint termékre, külön jogszabályban meghatározott EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve a megfelelőséget tanúsító egyéb dokumentummal (pl. tanúsítvány).

 

Érintésvédelem:

  • Egy gép üzemeltetését megelőzően, a szakszerű installáció teljesülése érdekében el kell végezni a szabványossági felülvizsgálatot is.
  • Karbantartás során a szabványossági felülvizsgálatot 3 évente el kell végezni, illetve minden olyan munkát követően, amikor a gép érintésvédelmét érintő részek is érintettek a karbantartás során.

 

10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről:

  1. § i) szabványossági felülvizsgálat: az érintésvédelem olyan részletes – a méréseket és azok számszerű eredményének kiértékelését is tartalmazó – ellenőrzése, amely alkalmas arra, hogy kimutassa, teljesíti-e az érintésvédelem a vonatkozó szabványok valamennyi előírását;

 

  1. § (1) A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés (a továbbiakban: villamos berendezés) közvetett érintés elleni védelmének, valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól szerelői ellenőrzés, illetve szabványossági felülvizsgálat keretében kell gondoskodni.

(3) Szabványossági felülvizsgálat elvégzése szükséges

  1. a) új villamos berendezés létesítésekor az üzemszerű használatbavétel előtt;

 

Villamos kábelek rögzítése:

A falon vezetett villamos kábelt mechanikai védelemmel kell ellátni.

A villamos kábeleket tehermentesítve, rögzítve kell a berendezéshez elvezetni.

Vonatkozó előírás: MSZ EN 60204-1:2010 szabvány 13.3 pontja.

 

Gép / berendezés EPH –ba kötése:

Kiegészítő egyenpotenciálú összeköttetésbe kell kötni az idegen vezetőképes részeket.

A kisfeszültségű, villamos berendezések, áramütés elleni védelemről szóló MSZ HD 60364-4-41:2008 szabvány 415.2.1 pontja.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-munkavedelmi-forum.blog.hu/api/trackback/id/tr6112292791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása